/A korai klimax lelki okai

A korai klimax lelki okai

Először is, mit jelent a klimax szó? És mikor számít korainak? Feltárjuk az okokat, azon belül a korai klimax lelki okait is megvizsgáljuk, bízva abban, hogy a cikk elolvasása segítségül szolgál majd az érintetteknek, akik éppen a változás időszakán mennek keresztül. A kutatások azt igazolják, hogy ez az időszak egyre korábban következik be a nők életében.

Mit jelent a klimax szó?

Görög eredetű, ami kritikus időszakot jelent. A változókort, ami maga a női termékenység lezárulása. Körülbelül 50 éves korra tehető, de ezt több tényező is befolyásolja. Testi, lelki, hormonális változásokat takar, sokszor menopauza vagy változókorként emlegetik. De vajon tényleg szinonímái a klimax szónak?

  • A menopauza a menstruáció végét jelenti, tehát megegyezik a klimax szó jelentésével, ami a női termékenység lezárása. Egy évtől akár tíz évig is tarthat ez az időszak.
  • A változókor mindkét nem esetén lehetséges. Személyenként és nemenként változik, hogy mikor következik be. Egyes esetekben testi érintettségről beszélhetünk, másoknál főként a lelki tünetek kerülnek előtérbe. A nőknél 45-60 évre teszik ezt az időszakot, a férfiaknál pedig 50 éves kortól jelentkezhet a kapuzárási pánik, ami a hormonális zavar jele lehet.

Mi számít korai klimaxnak?

E változás során a rendszeres menstruáció megszűnik, mert a petefészek tüszőhormonjainak termelődése lecsökken vagy teljesen megszűnik. Ha ez 40 éves kor előtt megtörténik, akkor beszélünk korai klimaxról. Nem mindig találják meg az okát, de immunológiai tényezők, és bizonyos betegségek előidézhetik. Körülbelül minden 100. nőt érinti.

Korai klimax lelki okai – és egyéb befolyásoló tényezők

Korai klimax során a petefészek a vártnál korábban elveszíti funkcióját. Hajlamosító tényezők lehetnek pl. az autoimmun betegségek, a daganatos elváltozások, az endokrinológiai kórképek és a genetikai tényezők. Nyilván való, hogy a változást előidéző okok kapcsán tünetek is jelentkeznek. Ilyen eset a még működő, funkcionáló petefészek korai eltávolítása, ami idő előtti, hormonhiányos állapotot idéz elő.  Az említett szervben termelődik a női nemi hormonok nagy része, valamint itt helyezkednek el a petesejtek. Ha mindkét petefészket eltávolítják, saját petesejtek hiányában nem jöhet létre már a terhesség.

A korai petefészek kimerülésnek vagy elégtelenségnek a lelki okait nehéz megfogalmazni, de foglalkozni kell vele, mert változásokat idéz elő. A petefészek munkáját befolyásolhatják a környezeti ártalmak és az életvitelből eredő problémák. Valamint az is, ha Egy nő, ha azt mondogatja magának, hogy „nem lehet szép”, idővel elmagányosodik, ami hormonproblémákhoz vezethet. Ha nem meri megélni nőiségét, úgy gondolja, hogy nem „vágyhat”, lelkiismereti problémát okoz magának, ami a libidó csökkenését okozhatja, és előidézheti a korai klimaxot.

A megelőzésben minden területen szükség van a test és lélek harmóniájára. Hiánya az egyensúly felborulásához vezet, amely különböző problémák formájában mutatkozhat meg.

Klimax kezelésének egyik lehetséges módja

Sokan még mindig azt gondolják, hogy a megoldás kizárólag a hormonpótlásban rejlik, de ez mára megváltozott. Természetes alternatívák állnak rendelkezésünkre, többek között segítségül hívhatók a gyógynövények, amelyek ereje enyhülést eredményez. A női frissítőszerként ismert fürtös poloskavész is egy a lehetőségek közül, amit már több évszázada használnak a népi gyógyászatban. Egy mai tanulmány bizonyítja, hogy önmagában, valamint az orbáncfűvel kiegészítve, hormonmentes gyógyhatású készítményként hatékony gyógyírnek bizonyult a változókori problémák enyhítésére. Mind a testi, mind pedig a lelki tünetekre megoldás lehet. A szervezetet ebben a korban is vitaminokkal, ásványi anyagokkal támogatni érdemes.

Összegzés

A korai klimax lelki okait nagyban befolyásolják a környezeti hatások és az életvitelből eredő problémák. Ezért a stresszkezelés, a helyes táplálkozás és a testmozgás fontos, hogy kiemelt szerepet kapjon a megelőzésben.

A klimax során a nők érzelmileg túlfűtött időszakot élnek át, hiszen valaminek az elmúlásával szembesülnek. Alkatfüggő, ki mennyire érzi szívszorongatónak életének ezt a szakaszát. Fontos a hozzáálláson változtatni, ami nagy befolyással van arra, hogy ne kelljen megküzdeni az esetleges lelki problémákkal. Előfordulhat az is, hogy ez nem megy egyedül. Ne szégyelljük ilyenkor hozzáértő, támogató szakember, terapeuta vagy életvezetési tanácsadó segítségét igénybe venni.