/A négy legjobb növény a lélek egészségéért

A négy legjobb növény a lélek egészségéért

Sokan nem hiszik, de a lélek egészségére számos növény és gyógynövény hatással van. Tudtad, hogy akár egy csésze teával is felveheted a harcot az álmatlansággal, a bőrproblémákkal, de még a depresszióval is? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek pár növényt, amely hatással van a testünkre és a lelkünkre egyaránt!

Növények a lélek egészségéért

A leghasznosabb növények között megtalálhatjuk a mindenki számára ismeretes kamillát vagy éppen a citromfüvet. De vajon milyen egyéb lehetőségeink vannak a lelki egyensúly fenntartására?

Közönséges macskagyökér

A közönséges macskagyökér másik neve valeriána, amely köztudott, hogy jó nyugtatószer. Hosszútávú használatával biztosíthatod a szervezeted számára a pihentető alvást. Hatását növelni is tudod, amennyiben valamilyen magnéziumkészítményt is beveszel mellé. Sokan használják a fürdővízben, cukorka formájában, de nyugodtan fogyaszthatod kapszulaként vagy teaként is.

Orbáncfű

Az orbáncfű alkalmazása nem újkeletű dolog, hiszen a gyógynövényt már a középkorban is használták a különböző lelki bajokra. Az orbáncfű megbirkózik akár a középsúlyos depresszióval is. Nagyon hatékony, ám súlyosabb eseteknél már nem biztos, hogy hatásos lesz. Az orbáncfű hatása tudományosan bizonyított, a legújabb kutatások szerint pedig hasonló hatást képes kiváltani, mint egy antidepresszáns.

Citromfű

A citromfű egy rendkívül illatos és könnyen fogyasztható gyógynövény. Az egyik legjobb tea főzhető bele, amit akár a gyermekekkel is meg tudunk itatni. A gyógyászatban már évszázadok óta használják, hiszen idegerősító hatása mellett nyugtatóként is funkcionál. Ha alvás előtt iszol belőle egy csészével, jelentősen javulhat az alvásod minősége. Erősíti továbbá az agyat, a szívidegeket és az idegrendszert is.

Levendula

A levendula szinte mindenki számára ismeretes. Manapság rendkívül sok mindenbe helyeznek belőle egy kicsit. Legyen szó levendulás szappanról, szörpről, illatzsákról vagy akár cukorkáról. A virágot már régóta használják tisztítókhoz és parfümökhöz egyaránt. A levendula stimulálja az érzelmeinkért felelős agyközpontot, így használatával megszűnhetnek a depressziós tünetek. A növény illóolajából egy pár cseppet a párnánkra csepegtetve pedig akár jobban is alhatunk.

Otthoni gyógynövénytermesztés

Amennyiben úgy döntesz, hogy a saját kertedben termesztenéd ezeket a növényeket, abban az esetben érdemes mélyebbre is ásni. Ahhoz, hogy jó minőségű terményed legyen, szükséged lesz pár kiegészítőre, amellyel megkönnyítheted a munkát. Ilyen lehet például egy kézi talajlazító, amelynek segítségével előkészítheted a terepet a citromfűnek vagy éppen a macskagyökérnek.

Összegezve: A gyógynövények egy része bizonyítottan segít a lelki egyensúly megtartásában. Legyen szó macskagyökérről, levenduláról, kamilláról vagy akár citromfűről. Ezeket lehetőséged van akár otthon is megtermelni, amelyhez csak pár eszközre lesz szükséged. Egy kézi talajlazító nagyban megkönnyítheti a kerti munkát, hiszen segítségével előkészítheted a terepet bármely gyógynövény számára.