/A babák lelki világának alakulása egy éves korig

A babák lelki világának alakulása egy éves korig

Manapság nemcsak az újszülöttek testi fejlődésére kell nagy hangsúlyt fektetnünk, hiszen a lelkükre ugyanúgy oda kell figyelnünk. Ebben a cikkben megpróbálunk választ találni arra, hogyan alakul a csecsemők kapcsolata a szülőkkel egészen egy éves korig.  

A babák lelki világa az első fél évben 

Korábban még úgy tartották, hogy a csecsemők nem képesek külső és belső ingereket megkülönböztetni, az első két hónapban legalábbis biztosan nem. Azt gondolták, hogy nincsenek tudatában, hogy az édesanyjuknak köszönhetik-e a szükségleteik kielégítését, esetleg saját maguk által érték ezt el. Mára azonban kiderítették, hogy már a születésünktől fogva aktívak vagyunk, érezzük a szüleink illatát, halljuk a hangjukat és persze próbáljuk felkelteni a figyelmüket. Minden baba szereti, ha felveszik és gondoskodnak róla, ezt azonban úgy érhetik el, hogy felkeltik az érdeklődést.  

A második hónaptól kezdve egészen fél éves korig a gyermekek teljesen össze vannak olvadva az édesanyjukkal. Ekkor a gyerekek még úgy érzik, hogy övék a világ, mindent ők irányítanak. Ebben az időszakban a csecsemők megtapasztalják, hogy mi az az éhség, mik azok a kellemetlen dolgok, amik nem járnak boldogsággal. Ezeknek köszönhetően kialakítanak egy képet az elképzeléseikről és az édesanyjukról. Az érzések közül ilyenkor kettővel vannak tisztában, az öröm és a kín.  

Érdemes ilyenkor nagy figyelmet szentelni nekünk, hiszen ez megnyugvással tölti majd el őket. Az ölelés, az érintkezés rendkívül fontos ebben az életszakaszban.  

Élet hat hónapos kortól 

Fél évesen egy úgynevezett szeparációs-individuációs fázisba lépünk. A fészekalja szakasz az első ilyen rész. Cumi hat hónapos kortól is szükséges, hiszen ilyenkor egyre több érdeklődést mutatnak a gyerekek a világ iránt. A kellék magabiztossággal látja el őket, hiszen ezt jól ismerik, nem érdemes ilyenkor elszakítani tőle. Ilyenkor ugyanis a kicsik jóval ijedősebbek is, sokszor sírják el magukat, ha idegen kezeibe kerülnek. Éjszaka sokszor nyugtatlanok lehetnek, anyai jelenlétre van szükségük.  

Egy éves korig számos változásnak lehetünk szemtanúi, hiszen hatalmas fejlődésen esnek át a lurkók. Elkezdenek egyre többet mozogni, amely a lelki világuknak is jót tesz, hiszen kúsznak, másznak, egyesesetekben járnak is. Ez eltávolodással is jár az édesanyától, hiszen már maguktól is fel tudnak fedezni dolgokat.  

Összegezve 

A gyermekek lelki világa hatalmas fejlődésen esik át az első évben. Éppen ezért lehet szükség cumira hat hónapos kortól is, hiszen ilyenkor egyre több mindent akarnak felfedezni, a kellék pedig biztonságérzetet nyújt a számukra. Mivel ekkor kezdenek el mászni és járni, ideje, hogy valamelyest eltávolodjanak az édesanyjuktól. Ez az időszak tehát rendkívül nehéz lelkileg mind a gyermek, mind pedig a szülő számára.