/Hogy védhetjük meg a gyermek lelki egészségét?

Hogy védhetjük meg a gyermek lelki egészségét?

Sokan nem fektetnek akkor a hangsúlyt a gyermek lelki egészségére. Legtöbb esetben inkább a testüket figyeljük, nem sokat foglalkozunk azzal, hogy mit gondolnak vagy éreznek. Mit érdemes nézni szülőként? Hogyan érhető el a lelki egészség már kisgyermek korban? Cikkünkben részletezzük, hogyan védhetjük meg őket már ilyenkor. 

A lelki egészség fontossága 

Szerencsére egyre jobban bekerül a köztudatba, hogy milyen kölcsönhatásban van egymással a test és a lélek. Ha belül nincs minden rendben, akkor az kívül is meglátszódik. Mivel a lurkók még nem tudják, hogyan mutassák ki, ha valami gondjuk van, így fontos, hogy a szülő figyelje a lelki világukat. Rossz hatással lehet rájuk például a nappirend változása, a nem megfelelő táplálkozás és persze a közösség hiánya egyaránt.  

Mi számít egészségtelennek? 

Számos olyan apróság van, ami nem hat jól a gyerekek életére, ami hosszú távon komoly gondokat okozhat. Figyeljünk tehát arra, hogy ne nézzenek túl sok tévét, napi több óra egyáltalán nincs az előnyükre. Sőt, kétéves korig érdemes teljes mértékben hanyagolni az eszközt, akkor sem, ha ezzel le tudjuk kötni őket. A vizuális ingerek miatt ugyanis nehezebben alszanak el, túl sok minden éri őket, ami felpörgeti őket. Hároméves kortól napi 10-20 perc pedig bőven elegendő ahhoz, hogy ne kelljen mindig mindent megtiltani, mégis egy kis szórakozásban lehessen részük.  

A tévében ráadásul számos olyan tartalom is érheti őket, ami nem az életkoruknak megfelelő. Más dolog, ha valaki videó formájában kapcsolja be számukra, de még itt is találkozhatnak hirdetésekkel, amik nincsenek rájuk jó hatással.  

A harmadik fontos dolog, hogy kerüljük a különböző okos eszközök használatát. Nemcsak a gyermek számára nem jó az egész napos pötyögés. Ha azt látja, hogy mi is egész nap nyomkodjuk a telefonunkat, akkor ne csodálkozzunk, hogy ő is ezt akarja majd. Próbáljuk meg leredukálni ezek használatát, amikor a közelükben vagyunk. 

Mi lehet rájuk pozitív hatással? 

Nemcsak egyes dolgok elkerülésével óvhatjuk meg őket, hanem azzal is, ha kicsit kizökkentjük őket. Érdemes elvinni a kicsiket foglalkozásokra, játszótérre, ahol együtt szórakozhat a korabeli lurkókkal. Emellett fontos, hogy töltsünk velük elég időt és olyan játékokat adjunk a kezükbe, amely fejlesztő hatással vannak rájuk. A fa játék webáruházban számos környezetbarát meglepetést találhatunk nekik. Legyen szó nekik tervezett hangszerekről, építő foglalkoztatóról, szerepjátékról, esteleg fejlesztőről, a webshopok számos lehetőséget kínálnak arra, hogy ne okostelefonnal üssék el a szabadidejüket.  

Összegezve 

Elmondható tehát, hogy hozzánk hasonlóan a gyermekekre sincs jó hatással a sok tévé, az okostelefonok használata és a közösség hiánya. Próbáljuk megóvni őket ettől és vigyük szabad levegőre, bentre pedig válasszunk a fa játék webáruházból valamilyen apróságot, amivel elütheti az időt.