/Hogyan használd jól a laptopot?

Hogyan használd jól a laptopot?

Mindenki tisztában van vele, hogy az elektronikus eszközök használata nem túl egészséges hosszabb távon. A laptopok és az okostelefonok napi rendszerességgel történő nézegetése nem tesz jót a lelki egyensúlyért. A notebookok elsődleges célja, hogy rövidebb ideig használjuk olyankor, amikor nincs lehetőségünk számítógépen dolgozni. De vajon, hogyan tudjuk jól használni akkor a laptopot, hogy megmaradjon a lelki egyensúly?

A számítógép hatása az egészségre

Manapság az emberek a laptopot napi munkaeszközként használják. A gond ezzel csak az, hogy számos káros hatása van az egészségre. A notebook billentyűzete és a kijelzője túl közel helyezkedik el egymáshoz, ezáltal nem alkalmazható olyan módon, amely a gerinc számára is előnyös lenne. A kijelző túl alacsonyan van, megterhelést mér a nyakra, a vállra, a hátra, de még a karokra is.

De természetesen nem csak a tartáson látszik majd meg a helytelen használat, hanem a lelki egyensúly esetében is szembetűnő lehet a változás. A napi szintű számítógépezés, közösségi média és internet káros hatással van az agyunkra. A folyamatos információáradat, a hírek, az értelmetlen és felesleges posztok, amelyeket figyelemmel követünk, nem tesz hozzá a pozitív életszemlélethez.

Hogyan használd jól az elektronikai eszközöket?

Ahogy azt már sok helyen hallhattad, semmi esetre se kezd ezekkel a napodat és ne is zárd velük. Felkelés után inkább olvass egy keveset, reggelizz meg, levegőzz egyet, majd csak utána kezdj neki a munkavégzésnek. Naponta érdemes többször szünetet tartani, amikor megmozgatod magad és az agyad egyaránt.

Ahhoz, hogy ne szippantson be a folyamatos információ áradat és ne érezd magad rosszul, mert lemaradtál valamiről, érdemes detoxot tartani. Főzz egy finom ebédet, igyál meg egy kávét, tegyél egy sétát a közelben, játssz egy kicsit a kutyáddal vagy macskáddal, majd csak ezt követően folytasd a munkát. Az esti rutin előtt pedig tedd le a számítógépet vagy a telefont, lefekvés előtt 2-3 órával már ne nyúlj egyikhez se.

Laptop kiegészítők

Amennyiben mégis notebook használata mellett döntesz vagy a napi munkavégzéshez szükséges, akkor érdemes valamilyen jó minőségű töltőre is beruháznod. A laptop töltő árak széles skálán mozognak, hiszen függ a számítógép fajtájától és annak teljesítményétől, illetve a beszerzés helyétől is.

Összegezve: Bár az bizonyított tény, hogy az okos eszközök használata káros a külső és belső egészségre egyaránt. Hatással van az izomzatra, a szemre, a hátra, de még a lelki egyensúlyra is. Ahhoz, hogy jól használd a laptopot, tisztában kell lenned annak negítív hatásaival.