/Hogyan kapcsolódjunk ki a konyhában?

Hogyan kapcsolódjunk ki a konyhában?

A konyhában való sürgés-forgásról nem mindig a kikapcsolódás jut az ember eszébe, pedig bizony a mindennapi fáradtságot itt is kipihenhetjük. Ez persze azok számára, akik konyhatündérek, nem okozhat problémát, de az alábbiakban mi inkább azoknak adnánk pár tippet arra hogyan kapcsolódjanak ki a konyhában, akik kevésbé mozognak otthonosan a konyhai berkein belül.

Használjunk minőségi konyhai gépeket!

A legelső, amit megtehetünk, hogy a konyhai munkánkat megkönnyítjük minőségi konyhai berendezésekkel. Ez már önmagában növelheti a kikapcsolódás esélyét, hiszen biztosan sokan megtapasztalták már a frusztrációt, amit egy ósdi sütő, vagy gyenge mikrohullámú sütő okozhat. Amennyiben előbbi állna fent, akkor mindenképp érdemes lehet elgondolkodni egy háztartási, vagy ipari sütő vásárlásán, így ugyanis sokkal gyorsabban és jobb minőségben készülhetnek el az ételek.

Emellett mindenképp érdemes lehet felszerelni konyhánkat pár egyéb konyhai berendezéssel is, amik gördülékenyebbé tehetik a konyhai folyamatokat. Szerencsére a paletta e téren igen széles, így van merítési lehetőségünk, de az alábbiakat mindenképp érdemes lehet megfontolnunk:

  • botmixer
  • dagasztógép
  • tésztakészítő
  • húsdaráló
  • turmixgép.

Hallgassunk podcasteket!

A rádió-hallgatás mellett egyre népszerűbb a konyhai munkák során az úgynevezett podcast-hallgatás. A podcast lényegében egy online elérhető, rádióadásszerű tartalom, amit akárhányszor újrahallathatunk, témája pedig igen széles lehet. Találhatunk köztük például szórakoztatókat, filmekről, könyvekről, de lexikális tudásunkat is fejleszthetjük úgy, hogy nyelveket tanulunk vagy híreket hallgatunk.

A kikapcsolódáshoz a legjobb, ha számunkra érdekes témát választunk, így miközben folyamatosan haladunk a konyhai munkával, még jól is szórakozhatunk és fejleszthetjük is tudásunkat.

Főzzünk társaságban!

Egyedül robotolni a konyhában természetesen nem mindig nyugtató hatású. Azonban még az összetett, legbonyolultabb étel elkészítése is könnyen válhat relaxáló társasági eseménnyé, ha többedmagunkkal vágunk bele a feladatokba.

Egy romantikus vacsorát például párunkkal együtt is összedobhatunk és ilyenkor ki is kapcsolódhatunk közben, miközben jóízűeket beszélgethetünk. Természetesen ugyanez igaz a baráti társaságokra is, amikor hárman, négyen próbálunk megküzdeni egy kulináris kihívással.

Neveljünk fűszernövényeket!

A konyhában nem csak ételkészítéssel kapcsolódhatunk ki, hanem például azzal is, ha a konyha egy kis sarkában konyhai fűszernövényeket kezdünk el nevelni. Ezek nevelgetése ugyanis jó kikapcsolódást nyújthat, valamint az sem utolsó szempont, hogy bármikor megbolondíthatjuk velük a készülő ételek ízvilágát. Amennyiben ilyen növényeket szeretnénk konyhánkba, akkor az alábbiak közül érdemes választani:

  • koriander
  • bazsalikom
  • menta
  • snidling

Összegezve: A konyha tehát kiváló terep lehet a kikapcsolódásra, még akkor is ha nem vagyunk profi konyhatündérek, hiszen társaságban, vagy rádiót hallgatva minden egyszerűbbé válhat.