/Miért fontos a kikapcsolódás otthon is?

Miért fontos a kikapcsolódás otthon is?

Lényeges, hogy életed minden szakaszában szakíts időt a kikapcsolódásra. Tested és lelked is meghálálja, ha így teszel. Aki otthonról dolgozik, tanul, vagy babázik, tehát sok időt tölt otthon, könnyen elfelejthet időt szánni a lazításra. Ha elmosódik a feladatok és a szabadidő közötti határ, a következmények károsak lehetnek. Írásunkban részletezzük, miért fontos otthon is a kikapcsolódás, és adunk néhány egyszerű tippet ezzel kapcsolatban.

Az otthoni kikapcsolódás jelentősége

Az otthon töltött idő gyakran csak a házimunkáról, a home office-ról és a gyereknevelésről szól. Egy hosszú nap után fáradtan dőlünk ágyba anélkül, hogy kicsit kikapcsolódtunk volna. Pedig számos előnye van, ha minden nap szakítunk időt kedvenc tevékenységünkre.

 • Lelki erőforrásainkat csak kikapcsolódás útján tölthetjük fel. Ha nem tesszük, előbb-utóbb kiégünk.
 • Egy kis szabadidős tevékenység után új szemszögből nézünk teendőinkre.
 • Testileg-lelkileg felfrissülünk egy hobbi űzéséről.
 • Ha lefoglaljuk magunkat sporttal vagy más érdekes tevékenységgel, csökken a szorongás.
 • Kedvesebbek, türelmesebbek leszünk az emberekkel, ha szánunk időt magunkra.
 • Teljesítményünk és kreativitásunk fokozódik.
 • Közérzetünk, elégedettségünk és önbizalmunk is javul.

Az otthoni kikapcsolódás módjai

Amennyiben nincs időnk vagy módunk elhagyni otthonunkat, akkor sem kell lemondanunk a kikapcsolódásról. Sokféle tevékenységet űzhetünk anélkül, hogy bárhová mennénk. Adunk néhány tippet otthoni hobbikra, aktívabb és passzívabb változatokra egyaránt.

Sport otthonról

Az internetnek hála már otthonról is tudunk sportolni. Rengeteg fitnesz-, zumba- jóga és más óra elérhető online. Csak ugorj bele edzőruhádba, és fél óra alatt elszáll minden feszültség! Ha van szobabiciklid vagy más fitnesz géped, azt is használhatod kikapcsolódásra.

A sportba nehéz belevágni, de tapasztalni fogod, mennyire kikapcsol. Különösen akkor fontos, ha ülőmunkát végzel.

Alkotás és művészet

Sokak számára a művészet, az alkotómunka jelenti a legjobb kikapcsolódást. Ez azért hasznos, mert egyben lakásunkat is dekorálhatjuk az elkészült remekekkel. Festés, varrás, kötés, horgolás vagy barkácsolás érdekel? Akár egy hobbi webáruház kínálata alapján is gyűjthetsz ötletet.

Az otthoni kézműveskedés nagy előnye, hogy a gyerekek is besegíthetnek, így ők is sokat tanulnak.

Egy új hobbi

Ha vonz az újdonság, otthonról is belevághatsz egy új tanulási folyamatba. Lehet ez nyelvtanulás, főzőtanfolyam, hangszer, de akár kreatív írás is. Manapság rengeteg tanfolyam érhető el online, akár rugalmas beosztásban is.

Kertészkedés

Van, aki számára nyűgös feladat a kertben való munka. Mások viszont kikapcsolódnak általa. Ha az utóbbi csoportba tartozol, akkor irány a kert! Alapszabály, hogy ne vidd túlzásba a munkát, inkább kevesebb virág vagy termény legyen, de örömöt találj benne! Kert hiányában próbálkozz virággal vagy kis fűszerkerttel a balkonládában!

Családi időtöltés

A kikapcsolódásba családtagokat is bevonhatunk. A lényeg, hogy most tényleg ne a feladatokkal foglalkozzunk, hanem találjunk ki közös otthoni időtöltést. A következők közül is választhatsz:

 • pároddal közös fürdőzés, masszázs
 • képnézegetés
 • társasjáték
 • családi főzés
 • kertiparti a családdal, sütögetés

Összegzés: Annak is szüksége van kikapcsolódásra, aki a legtöbb idejét otthon tölti. Rengeteg előnye van ugyanis, ha teremtünk magunknak szabadidőt és ki is használjuk. A kikapcsolódás mindenkinek mást jelent, de egyes tevékenységek otthonról is végezhetők. Érdemes kipróbálni a fenti tippeket, és rendszeresen időt szakítani a lazításra.