/Négy tanács, hogy lelkileg is felkészülhess a baba érkezésére

Négy tanács, hogy lelkileg is felkészülhess a baba érkezésére

Sokan gondolhatják, hogy a várandósság a világ egyik legtermészetesebb dolga, amely körül nincsenek nehézségek. A test és a lélek sokszor nincs összhangban, hiszen a hormonok tombolnak, a kismama pedig nem érti, hogy mi is a baja valójában. De vajon lehetséges-e felkészülni a babára lelkileg is? Ebből a cikkből minden kiderül!

Milyen lelki változásokkal kell szembenézni?

Ahogy a bevezetőben is említésre került, a várandósság hatalmas hormonális változással jár. Ennek hatására a test átalakul, a lélek pedig összezavarodik. Az egyensúly megtalálása nagyon nehéz egy kismama számára, hiába támogatja őt a párja vagy a családja.

1. tanács: A súlygyarapodás nem az ördögtől való

Egy terhes nő átlagban 10-12 kg súlyt szed fel a kilenc hónap alatt, amelyet sokak nagyon nehezen viselnek. A hízás könnyedén szorongáshoz vezethet, hiszen egyfolytában a fejében van, hogy vajon megfelel-e a külső elvárásoknak. Szeretne továbbra is vonzó és csinos lenni, ami ebben az időszakban sok esetben nagyon nehéz. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a súlygyarapodás a várandósság velejárója, nem lehet kikerülni vagy éppen visszafogni. Ilyenkor a legfontosabb a baba és a mama egészsége.

2. tanács: Anyává válás öröme

Az anyává válás rengeteg új kihívással jár együtt. Felmerül a kérdés, hogy vajon milyen szülők leszünk? Befolyásolja-e a múltunk a jövőnket és azt, hogyan neveljük majd a gyermeket? A saját szüleinktől hozott minta nagyban hozzájárul ahhoz, hogy milyen anyák leszünk. Nem szabad azonban csak ezen gondolkodni, hiszen abba bele lehet őrülni. Próbáljunk meg a szívünkre hallgatni, hogy vajon mi lesz a legjobb a babának és nekünk.

3. tanács: A babaszoba berendezése

A lelki felkészüléshez hozzátartozik a gyermek alvóhelyének berendezése. A baba dolgok baba boltból való beszerzése hatalmas feladat, hiszen manapság már töménytelen mennyiségű kiegészítő közül válogathatunk. Legyen szó bútorokról, takaróról, szőnyegről, pelenkáról vagy éppen törlőkendőről. Ezeket bármelyik webshopból könnyedén beszerezhetjük.

4. tanács: Szerepváltás a munkahely elhagyása miatt

Szerepváltás történik akkor is, amikor a kismama otthagyja a munkahelyét. Manapság már komoly lelki traumát okoz, amikor a gyermekvállalás a karrier rovására megy. Ennek azonban nem kell így lennie. A legtöbb munkáltató nem tartja ördögtől valónak, ha a leendő kismama szeretne otthon lenni és pihenni, mielőtt a baba megszületik. Fontos kérdés persze az időzítés. Gondoljuk át, hogy egy esetleges munkahelyváltás után, megéri-e szülési szabadságra menni.

Összegezve: Egy új családtag érkezése hatalmas felelősséggel jár. Pár tanács megfogadásával azonban egyszerűbben felkészülhetsz a baba születésére, akár lelkileg is. Felesleges aggódnod azon, hogy milyen szülő leszel, hiszen ez sok mindentől függ. Rendezd be a babaszobát és menj el időben szülési szabadságra, csak így pihenheted magad ki megfelelően.