/Önbizalommal tanulj angolul!

Önbizalommal tanulj angolul!

Rengetegen küzdenek az angollal vagy más idegen nyelvvel, hosszú éveken át. Már tudják az összes nyelvtani szerkezetet, szavak ezreit magolják be, mégsem sikeresek. A nyelvvizsgán nem mennek át, kommunikálni képtelenek.

A sikertelenség oka sok esetben az önbizalomhiány. Egyes tanulók hiába tudják a nyelvi elemeket, nem merik őket használni a gyakorlatban. Egyszerűen nem hiszik el, hogy képesek elsajátítani az angolt. Alábbi írásunkban az önbizalom és az angoltanulás kapcsolatáról, és az önbizalom erősítéséről lesz szó.

Miért kell a nyelvtanuláshoz önbizalom?

Mivel a nyelvtanulás rögös út, melyben magunknak kell a szinteket meglépnünk, elengedhetetlen az önbizalom. Hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk rá! Csak így lesz kitartásunk tanulni, és éles helyzetekben is folyamatosan gyakorolni. Önbizalom nélkül nem tudunk szembenézni hibáinkkal, így tanulni sem tudunk belőlük. Csak megfelelő önbizalommal tudunk aktív szereplői lenni az angoltanulási folyamatnak. Ha önbizalmunk gyenge, minden apró hibát kudarcnak élünk meg. Ez visszatart a további erőfeszítéstől és fejlődéstől.

Miért nincs önbizalmam az angoltanuláshoz?

Lehetséges, hogy sikertelen nyelvtanuló vagy, de nem ismered fel, hogy magadban nem bízol. Lássuk a jelenség jeleit és okait.

Figyelmeztető jelek

Ha ezeket tapasztalod magadon, akkor nyelvtanulóként Neked is önbizalomproblémád van:

 • Folyamatosan a hibáktól rettegsz.
 • Inkább írásban kommunikálsz angolul, mint szóban.
 • Félsz, hogy leblokkolsz. Fogalmad sincs, mit tegyél angol szóbelin ilyen helyzetben.
 • Úgy érzed, nincs nyelvérzéked.
 • Az a benyomásod, hogy mindenki jobban beszél Nálad angolul.

Okok

Vannak olyan tanulási helyzetek, melyekben környezetünk egyértelműen támogat. Anyanyelvünk elsajátítása során szüleink folyamatosan dicsértek, biztattak, így önbizalommal tanultunk meg magyarul.

Sajnos angoltanulási élményeink sokszor kevésbé pozitívak. Előfordult, hogy a többiek kinevettek általános vagy középiskolában? Esetleg a tanár a csoport előtt megalázott, vagy közölte, hogy nincs érzéked az angolhoz? Vagy egyszerűen csak minden második szavad javította? Ezek után nem csoda, hogy nem bízol önmagadban.

Önbizalom fejlesztése az angoltanulásban

Ha felismerted, hogy problémád van önbizalmaddal, már megtetted az első lépést! Persze nem mindegy, milyen súlyos a helyzet, de a következő tippek segíthetnek:

 • Felejts el, mások mit mondtak a múltban! Csak a saját véleményed számít!
 • Ne a többiekhez mérd magad! Egyéni haladási tempódra figyelj!
 • Lépd át a komfortzónát! Minden nap eggyel többször szólalj meg a nyelvórán!
 • Próbáld ki, milyen úgy beszélni, hogy nem figyelsz a hibáidra. Akár a tükör előtt is gyakorolhatsz.
 • Keress egy szimpatikus, megértő tanárt! Ha profi, akkor tudja, mikor és hogyan javítsa a hibákat.
 • Ha hibázol, ne légy magadhoz szigorú! A hiba csak azt jelenti, hogy bátor vagy és kilépsz a komfortzónából
 • Ha lehetőséged van, kommunikálj külföldiekkel. Látod majd, hogy pár szóból is megértenek, és felnéznek Rád, hogy nyelvet tanulsz.

Összegezve: A nyelvtanulás nemcsak szüntelen magolásról szól. Lényeges a pozitív hozzáállás, ez pedig csak önbizalommal lehetséges. Sajnos sok nyelvtanuló múltbeli rossz élmények hatására elveszti önbizalmát az angoltanulásban. Mindig van azonban kiút az ilyen helyzetekből, így az önbizalom is fejleszthető.