/A változókor 2 lelki tünete, amire nem árt felkészülni

A változókor 2 lelki tünete, amire nem árt felkészülni

A változókor lelki tünetei sokfélék lehetnek. Ebből kettővel foglalkozunk kiemelten a cikkben; a hangulatingadozással és az önértékelési zavarral, amelyek kapcsán igyekszünk sok hasznos információt megfogalmazni. Előzőleg már írtunk a klimaxról és annak idő előtti kialakulásáról, érdemes azokat is elolvasni.

 A változókör 2 lelki tünete

HANGULATINGADOZÁS

A változókorban (természetes klimaktérium) két hormon, az ösztrogén és a progeszteron szintjének változása, az egyensúly felborulása okozza a hangulatingadozást. Jellemző lehet a hirtelen jött düh, kis iróniával úgy is fogalmazhatnánk, hogy az ember attitűdjeiből adódóan szeszélyes, mint az időjárás. Ennek több oka is lehet, például a fent említett ösztrogén hormon szintjének változása, ami kihat több más hormonra is, többek között az örömhormon vagy boldogsághormon szintjére (szerotonin). De vannak egyéb befolyásoló tényezők is, amely miatt az ember hangulata megváltozhat, ilyen pl., ha stresszhelyzetbe kerülünk, vagy ha álmatlanságban szenvedünk, ezért nem tudjuk kipihenni magunkat. Hatással lehetnek a hangulatunkra még egyes gyógyszerek és betegségek is. A változókorral járó sok-sok külső és belső változás mind kihat az egyénre, természetesen ez is képes rossz hangulatot kelteni.

Mindez addig lesz tapasztalható, amíg a hormonszint nem stabilizálódik. Fontos tudni, hogy nem mindenkit érint egyformán e probléma. Nyilván, aki amúgy is hajlamos a depresszióra, esetleg rossz egészségi állapotban van, vagy a stressz faktorok sora jelen van az életében, ők lehetnek az érintettek a változókori hangulatingadozás kialakulásában.

ÖNÉRTÉKELÉSI ZAVAR

Egy római mondás szerint „Ép testben ép lélek”. Ha belegondolunk, nem arról van szó, hogy a testünk, ép kell, hogy legyen az elménk épségéhez, hanem azt sugallja, hogy tegyünk azért, hogy egészségesebbek legyünk, annak hatására kiegyensúlyozottabb lesz az elménk is, és mindez fordítva is igaz. A változókor nevében is hordozza, hogy az ember változáson megy keresztül. Az önértékelési zavar sok mindenből fakadhat, főleg az „öregedés” gondolatától, és attól, hogy úgy érezzük, már nem vagyok a „régi”. Hogy ezt az időszakot, hogy éljük meg, nagyrészt tőlünk függ. Meg lehet élni nyugalommal, elfogadással is, hiszen nem tart örökké. Nehéz a változásokat elfogadni, de tehetünk érte, hogy élhetőbbé váljék életünk ezen szakasza.

  • Ha foglalkozunk a testünkkel, azáltal formásabbá válunk, és ez jótékonyan hat a lelkünkre, önbizalommal tölt el. A test minden korban fitten tartható, formálható, megfelelő testmozgással, hobbival. Aki egész nap szorgoskodik a kertjében, már az első napsugaraktól egészséges színű lesz a bőre, és a munkavégzés által formálódik a test, javul az állóképesség, és nő a teherbírás.
  • Az elme frissen tartása legalább ilyen fontos, ezért nem árt gondoskodni megfelelő hobbiról. Például keresztrejtvény fejtés, olvasás, írás, memória játékok. De jó dolog az „egy életen át tartó tanulás” is.

Megoldás a változókör 2 lelki tünetének kezelésére

  • Megfelelő testedzés minden korban ajánlott! Jelen esetben csökkenhetnek a hőhullámok általa, ezáltal jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben. Javul a közérzetünk, valamint a hormonszintre is kihat. Emellett elősegíti a jó alvást, és ha az ember kipihent, a teste edzett, azáltal nő az önbizalma, ami a megjelenésén is látszik.

A mozgásforma kiválasztásánál fontos, hogy egyben szórakozást is jelentsen számunkra! Pl. a társastánc, a zumba, az úszás és a kerékpározás közül bármelyik remek választás lehet. Az első az együttes táncról, társas együttlétről szól, a másik a zene felszabadító erejéről, míg az úszás során a víz felhajtó ereje miatt kevésbé terheljük ízületeinket, és végül két keréken pedig csodás látvánnyal, élményekkel gazdagodhatunk.

  • Stresszkezelés – mint említettük fontos befolyásoló tényezője a hangulatingadozásoknak -, jótékonyan hat ránk egy kellemes séta a természetben, egy remek könyv, de a meditáció és a jóga is egyfajta nyugalmat, harmóniát biztosít számunkra.
  • Hobbi – amire mindenkinek szüksége lenne! A kertészkedés vagy akár a kézműves tevékenységek, alkotó munkák, mind jó választás lehet. A lényeg, hogy élvezettel végezzük!
  • Megfelelő diéta – ami legyen kiegyensúlyozott! Az egészséges étkezés jót tesz a testnek és a léleknek. Változatos, tápanyagban gazdag ételekre van szüksége a szervezetnek, sok rostra, gyümölcsökre, zöldségekre, ami elősegíti az emésztést.
  • Pihentető alvás – talán a legfontosabb! Az álmatlanság kimerültséghez vezet, ami befolyásolja kedvünket, egészségünket. Az is fontos, milyen ételt, italt fogyaszthatunk, és mit érdemes kerülni lefekvés előtt. Kerülendők pl. a kávé, lédús gyümölcsök, fekete és zöldtea, amelyek hatására felébredünk, mert megnő a vizelet-kiválasztás. A nehéz ételek hatására sem képes pihenni a szervezet, és a nem megfelelő matrac, párna, paplan is problémát jelenthet. Gondolatainkat is próbáljuk megfékezni, mert az állandó agyalás is gátolja a nyugodt alvást.

Összegzés

A változókor csak egy része, egy kis szakasza a nők életének. Ezért fontos lenne, hogy a változókor lelki tünetei ne befolyásolják rossz irányba életüket. Egy kis szelet a nagy tortából, csupán pár hónapról, esetleg évről beszélünk, amelynek megélése nem szabad, hogy kedvünket szegje! Találjunk megoldásokat arra, hogy jobbá, szebbé, élhetőbbé tegyük a hétköznapokat! Fontos az egészség megőrzése; releváns információk birtokában képesek lehetünk előrelátóan gondolkodni, és a felmerülő problémákat orvosolni.  Jó érzés, hogy segítettünk cikkünkkel!