/Mik a gluténmentes étkezés előnyei?

Mik a gluténmentes étkezés előnyei?

Az előző cikk a gluténmentes étkezésről íródott; többek között arról, hogy mi a glutén, és felsorolásra kerültek a kerülendő gabonafélék. Érdekességből néhány ősi gabona kultúráról is szó esett. Írtunk a „mentes” termékek összetevői közül a lupinról, és arról, hogy a gluténmentes étkezésnél mire kell figyelni. A veszélyeit is fontosnak találtuk megemlíteni.

Folytatásként a gluténmentes étkezés előnyeinek összefoglalása következik, tények és tévhitek vonatkozásában.

Gluténmentes étkezés előnyei

Először az érintettekkel kezdjük, akik valóban rákényszerülnek arra, hogy „mentes” étkezést folytassanak. Egy részüknél autoimmun betegség áll a háttérben, aminek neve cöliákia, másoknál nem autoimmun eredetű a probléma, ők a nem cöliákiás gluténérzékenyek (NCGS).

Fent említett esetekben valóban fontos a diéta betartása, melynek hatására javul az életminőség! Megszűnnek a kellemetlen tünetek, mint a puffadás, fáradtság, hasmenés stb. A vérkép is változni fog, és a felszívódás hatékonysága is javul, ha a vékonybél nyálkahártyája ismét képes lesz ellátni feladatát, amelyek a következők: emésztés, tápanyagok felszívása, és a bélnedv kiválasztása.

  • A vékonybél az emésztőcsatorna leghosszabb szakasza, amely többek között olyan fehérjéket állít elő, amelyeknek fontos szerep jut a zsírszállításban. Valamint a hormonszerű anyagok előállítását végzi. A vékonybél teljes felületét – magát a nyálkahártyát – bolyhok borítják, és néhány kitüremkedés is található, ezek együttesen nagyban megnövelik a vékonybél felszínét, ezáltal növelve a felszívó funkcióját.

Táplálkozás és kórképek közötti összefüggés

Több kutatás, tanulmány igazolja a gluténbevitel és a Hashimoto-betegség közötti összefüggést, ami szerint a gluténmentes diétát követők között mérhető javulás érezhető az említett kórkép esetén.

  • A Hashimoto-betegség a pajzsmirigy idült gyulladása, ami autoimmun eredetű, tehát a szervezetben zajló immunfolyamatok pusztítják a pajzsmirigysejteket.

Fontos megemlíteni azt is, hogy az endokrin kórképek közül (belső elválasztású mirigyekkel kapcsolatos) két esetben ajánlott a glutén visszaszorítása, de azért nem muszáj teljesen elhagyni.

  • Ezek közül az egyik a PCOS, amely nem más, mint a női szervezet (petefészek) hormonális problémája, policisztás ovárium szindróma.
  • A másik ilyen betegség pedig a hypothyreosis, ami során a pajzsmirigy alulműködik.

Tények és tévhitek

A tévhitek ellenére érdemes utána nézni annak, hogy az említett diétát követve pontosan mi zajlik az emberi szervezetben, és a glutén elhagyásával miben szenvedhetünk hiányt. A tapasztalat az, hogy az üzletekben kapható gluténmentes termékeknek magas a glikémiás indexe, ezért semmiképpen nem javasoltak fogyókúra esetén. Alapjukat általában fehér rizsliszt, kukoricaliszt vagy burgonyakeményítő képezi, ezáltal ásványi anyag és vitaminhiány is kialakulhat a szervezetben, többek között a B-vitamint és a Magnéziumot sem árt pótolni e termékek fogyasztása során.

A pszeudogabonákból készült „mentes” termékek értékesebbek az emberi szervezet számára (pl. köles, hajdina, quinoa), de jóval drágábbak is. Tudatos táplálkozással, reformgabonák fogyasztásával hosszú távon egészségesebb életet élhetnek, akiknek betegségből kifolyólag nem javasolt a glutén elhagyása.

Összegzés

Manapság divatos összemosni az egészséges étrendet a terápiás étrenddel. A „mindenmentes” termék működni látszik, hiszen rendkívül sokan vásárolják a drágábbnál drágábbakat, holott egészségügyi okból nem lenne indokolt. A gluténmentes étkezés legnagyobb előnyeként talán az fogalmazható meg, hogy a diéta szigorú betartásával tünetmentes életet élhetnek, akik gluténallergiában vagy gluténérzékenységben szenvednek. Megelőzhetőek a hosszútávon kialakuló további betegségek, tehát esetükben preventív jelleggel is működik a diéta.