/Zöldparadicsomból készült finomság

Zöldparadicsomból készült finomság

Hazánkban nem igazán létezik olyan zöldparadicsom, amely érett állapotban is zöld marad. Amikor e gyümölcsről beszélnek, akkor legtöbbször az éretlen állapotúra gondolnak. Amiből már régóta készítenek savanyúságot és lekvárt, időnként chutney-ról is hallani, de én most dzsemet készítettem, úgy látszik a cukkini kapcsán a zöld színt megszerettem. Ebben a cikkben is egy aktualitásról írok, és ha ügyesek voltunk, lassan megtelnek a stelázsi polcok.

A paradicsom kiváló táplálék!

Munkaigényes növény, mely sok gondozást igényel. Sérülékeny, és mivel utóérő, legtöbbször inkább félérett állapotban szedik le a sérülés elkerülése érdekében.  Rengeteg fajtája létezik, amelyek formája és színe is rendkívül sokféle. Tudtad, hogy a paradicsom fekete, fehér, zöld, rózsaszín, bordó, sárga, narancssárga és piros színekben terem?

C-vitamin és K-vitamin tartalma kiemelkedő, ásványi anyagok közül a Foszfort kell feltétlen megemlíteni. De tartalmaz Kalciumot és Mangánt is, vitaminok közül pedig a B6 és az A-vitamin is említésre méltó. A likopin sem maradhat ki a sorból! E gyümölcsnek magas a tápanyagtartalma, ugyanakkor alacsony a kalória értéke, mely a magas víztartalmának köszönhető.

A likopin egészségmegőrző szerepe


Valójában egy vörös színű karotin, tehát egy pigment, amely a paradicsomon kívül több más gyümölcs színéért is felelős, mint pl. a csipkebogyó és a görögdinnye. Egy erős antioxidáns, amely képes megkötni a szabadgyököket – melyeket nagy reakciókészség és rövid élettartam jellemez -, így fontos szerepet játszik a rákmegelőzésben. Véd az UV-sugarak ellen, és az idegrendszeri megbetegedésekkel szemben.  Vízben rosszul oldódik, de remekül felszívódik pl. paradicsomszósz formájában.

Érdekességek a zöldparadicsomról…

  • Felhasználási területe igen széles (nyersen, szárítva, befőzve), de csak az I. Világháborút követően kezdődött el a nyers állapotban történő fogyasztása.
  • Botanikai szempontból termése bogyó, termesztéstechnológiát tekintve, valamint felhasználási szempontból zöldségként viselkedő növény. A gyümölcsök termesztésüket tekintve legtöbbször évelők, míg a zöldségféléket évente újra kell telepíteni.
  • Valójában a még éretlen zöld paradicsom tartalmaz olyan anyagokat (alkaloidokat), amelyek a kártevők elleni védekezés során nyújtanak segítséget a paradicsomnak az érési folyamat idején.  Felettébb érdekes ínyenc falatok készülhetnek belőle, de a mértéktartás nem árt!

Zöldparadicsom dzsem, amelyet én is kipróbáltam

Hozzávalók:

  • zöldparadicsom
  • cukor vagy más édesítőszer
  • lime vagy citrom leve
  • egy csipet só
  • egy kis reszelt gyömbér
  • dzsemfix

Elkészítése nagyon egyszerű! Megmossuk a zöldparadicsomot, majd héját lehúzzuk, ezután tetszőleges formára és nagyságra vágjuk. Megízesítjük – sóval, cukorral, citrommal és gyömbérrel -, feltesszük főni, ha kell, összeturmixoljuk, majd egy csomag dzsemfix-et keverünk hozzá. Mikor kész, hideg vízzel átöblített üvegekbe töltjük, és 5 percre fejre állítjuk. Majd az idő eltelte után a polcokra helyezzük.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

A paradicsom egy rendkívül sokrétűen felhasználható, egészség szempontjából pedig megelőző hatással bíró gyümölcs, ezért érdemes napi szinten fogyasztani. Ebben a cikkben a zöldparadicsom dzsemről, és egyéb érdekességekről írtam. A dzsemet érdemes kipróbálni, hiszen egy kulináris élményt nyújtó termék, amelyet különleges íz- és színvilág jellemez.

(Szekér Ágnes)