/Készíts sült teát! Egy régimódi nedűt, sült gyümölcsökből, fűszerekből…

Készíts sült teát! Egy régimódi nedűt, sült gyümölcsökből, fűszerekből…

Érdekes megnevezés, még különlegesebb íz! Csak a fantáziánkon múlik, miből készítjük. Fontos az ízek harmóniája, melyhez párosul a színek változatossága. Hogyan készíts sült teát? Ebben a cikkben sok mindent leírok, és mindenkit bátorítok, hogy egy kevésbé ismert nedűt kipróbáljon.

Sült tea eredete

Itt az ősz, egyre korábban esteledik… Olvasás, tévénézés közben, a teásbögrét fogva átmelegít ez a házilag könnyen elkészíthető, fenséges nedű. Valójában egy vitamin bomba, amit olyan összetevőkből készíthetsz, amit szeretsz – friss és fagyasztott is lehet -, és amire úgy érzed, hogy a szervezetednek szüksége lehet. Eredete kissé vitatott, olvasni lehet arról, hogy Csehország kedvenc téli itala, de Frupkaként, egy lengyel specialitásként is említik.

Felhasználása

Készítése során a gyümölcsök magas hőfokon karamellizálódnak, és ezzel a különleges ízvilággal sokféle étel és ital gazdagítható. Pl. készülhet belőle jeges- vagy forró tea, joghurt, gyümölcsös tejital, forró napokon jóleső jégkása, valamint finom koktél. Az alapgyümölcs az alma és a körte, de kerülhet bele meggy, bogyósok és citrusok, málna, szilva, amelyet sokféleképpen ízesíthetünk. Gyümölcsökkel jól harmonizáló fűszerek: menta, levendula, gyömbér, szegfűszeg, kardamom, fahéj és szegfűbors. Ne feledkezzünk meg a gyümölcsök és a fűszernövények gyógyhatásáról sem, amely összeadódik az elkészítés során, és együtt fejti ki jótékony hatását!

Fűszerek
(menta, gyömbér, szegfűbors…)

Sült tea recept

Elvileg 2 kg gyümölcshöz 60 dkg cukor szükséges, de véleményem szerint ezt mindenkor bízzuk a készítőre.  A lényeg, hogy az ízek harmonizáljanak. Készülhet bogyós vagy egzotikus gyümölcsökből, de a legfontosabb a fűszerezés. Ízesíthetjük fahéjjal vagy szegfűszeggel, ezáltal télies ízvilágú tea készülhet. A cseresznyéhez jól illik a vanília, narancshoz a menta, almához a fahéj stb. Legyünk bátrak, és próbáljunk ki újabb íz kombinációkat! Véleményem szerint ne a fűszer domináljon! Feladata az legyen, hogy erősítse az ízeket.

Fűszerek
(fahéj, szegfűszeg, kardamom…)

HOZZÁVALÓK (cserélhetők másra, de akár el is hagyhatók)

 • 2 kg vegyes gyümölcs
 • 60 dkg cukor (vagy amennyit gondolunk)
 • 1 db citrom
 • 1 rúd vanília
 • fahéj
 • szegfűszeg
Bogyós gyümölcsök
(friss és fagyasztott is lehet)

Elkészítése

 • A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, ha kell, vágjuk kisebb darabokra, és magozzuk ki!
 • Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és szórjuk meg cukorral!
 • Ízesíthetjük vaníliával, fahéjjal vagy szegfűszeggel, de gyömbérrel, kardamommal, szegfűborssal, mentával és citromfűvel is érdekes lehet.
 • Forgassuk össze az egészet, majd tegyük előmelegített sütőbe!
 • 160 fokon készítsük, kb. 50-70 percig!
 • Közben többször forgassuk át a gyümölcsöket!
 • Ezt követően még forrón rakjuk tiszta, sterilizált üvegekbe, és jól zárjuk le!

Dunsztolni nem szükséges, de a hosszú eltarthatóság miatt érdemes. Száraz, sötét helyen tároljuk! Fogyasztáskor két púpos teáskanál gyümölcsöt tegyünk a bögrénkbe, majd forró vízzel öntsük le!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ne féljünk kipróbálni számunkra ismeretlen, új dolgokat, hiszen érzékszerveink fejlődnek általa. Különleges ízekkel ismerkedhetünk meg, és a télen elfogyasztott finomságokat szervezetünk hálálja meg. Sült tea bármilyen gyümölcsből és fűszerből készülhet, a lényeg, hogy az ízek harmoniája meglegyen. Nem igényel sok munkát és készülődést, a polcokra helyezve sem törődést. Minden nap egy újabb ízvilág; édestől a fűszeresig, citrustól a mentásig… Érdemes kipróbálni!

(Szekér Ágnes)