Érdekes megnevezés, még különlegesebb íz! Csak a fantáziánkon múlik, miből készítjük. Fontos az ízek harmóniája, melyhez párosul a színek változatossága. Hogyan készíts sült teát? Ebben a cikkben sok mindent leírok, és mindenkit bátorítok, hogy egy kevésbé ismert nedűt kipróbáljon.
Sült tea eredete
Itt az ősz, egyre korábban esteledik… Olvasás, tévénézés közben, a teásbögrét fogva átmelegít ez a házilag könnyen elkészíthető, fenséges nedű. Valójában egy vitamin bomba, amit olyan összetevőkből készíthetsz, amit szeretsz – friss és fagyasztott is lehet -, és amire úgy érzed, hogy a szervezetednek szüksége lehet. Eredete kissé vitatott, olvasni lehet arról, hogy Csehország kedvenc téli itala, de Frupkaként, egy lengyel specialitásként is említik.
Felhasználása
Készítése során a gyümölcsök magas hőfokon karamellizálódnak, és ezzel a különleges ízvilággal sokféle étel és ital gazdagítható. Pl. készülhet belőle jeges- vagy forró tea, joghurt, gyümölcsös tejital, forró napokon jóleső jégkása, valamint finom koktél. Az alapgyümölcs az alma és a körte, de kerülhet bele meggy, bogyósok és citrusok, málna, szilva, amelyet sokféleképpen ízesíthetünk. Gyümölcsökkel jól harmonizáló fűszerek: menta, levendula, gyömbér, szegfűszeg, kardamom, fahéj és szegfűbors. Ne feledkezzünk meg a gyümölcsök és a fűszernövények gyógyhatásáról sem, amely összeadódik az elkészítés során, és együtt fejti ki jótékony hatását!
Sült tea recept
Elvileg 2 kg gyümölcshöz 60 dkg cukor szükséges, de véleményem szerint ezt mindenkor bízzuk a készítőre. A lényeg, hogy az ízek harmonizáljanak. Készülhet bogyós vagy egzotikus gyümölcsökből, de a legfontosabb a fűszerezés. Ízesíthetjük fahéjjal vagy szegfűszeggel, ezáltal télies ízvilágú tea készülhet. A cseresznyéhez jól illik a vanília, narancshoz a menta, almához a fahéj stb. Legyünk bátrak, és próbáljunk ki újabb íz kombinációkat! Véleményem szerint ne a fűszer domináljon! Feladata az legyen, hogy erősítse az ízeket.
HOZZÁVALÓK (cserélhetők másra, de akár el is hagyhatók)
- 2 kg vegyes gyümölcs
- 60 dkg cukor (vagy amennyit gondolunk)
- 1 db citrom
- 1 rúd vanília
- fahéj
- szegfűszeg
Elkészítése
- A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, ha kell, vágjuk kisebb darabokra, és magozzuk ki!
- Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és szórjuk meg cukorral!
- Ízesíthetjük vaníliával, fahéjjal vagy szegfűszeggel, de gyömbérrel, kardamommal, szegfűborssal, mentával és citromfűvel is érdekes lehet.
- Forgassuk össze az egészet, majd tegyük előmelegített sütőbe!
- 160 fokon készítsük, kb. 50-70 percig!
- Közben többször forgassuk át a gyümölcsöket!
- Ezt követően még forrón rakjuk tiszta, sterilizált üvegekbe, és jól zárjuk le!
Dunsztolni nem szükséges, de a hosszú eltarthatóság miatt érdemes. Száraz, sötét helyen tároljuk! Fogyasztáskor két púpos teáskanál gyümölcsöt tegyünk a bögrénkbe, majd forró vízzel öntsük le!
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Ne féljünk kipróbálni számunkra ismeretlen, új dolgokat, hiszen érzékszerveink fejlődnek általa. Különleges ízekkel ismerkedhetünk meg, és a télen elfogyasztott finomságokat szervezetünk hálálja meg. Sült tea bármilyen gyümölcsből és fűszerből készülhet, a lényeg, hogy az ízek harmoniája meglegyen. Nem igényel sok munkát és készülődést, a polcokra helyezve sem törődést. Minden nap egy újabb ízvilág; édestől a fűszeresig, citrustól a mentásig… Érdemes kipróbálni!
(Szekér Ágnes)