Ha ügyes kertészek voltunk, akkor ebben az időszakban szép számmal érik a cukkini a kertünkben. Felhasználási területe igen sokféle, attól függ, mit ennénk szívesebben, főételt vagy desszertet. Nyolc kisebb darabbal próbálkoztam, amelynek súlya másfél kiló volt tisztítva. Úgy döntöttem, hogy dzsemet készítek, ami pirítós kenyéren és húsokkal is jól megférhet. Megosztom veletek az általam elkészített és bevált receptet, ha kedvet kaptok, csináljátok is meg! Kalácson, pirítóson nekem nagyon ízlik, vadhúsokkal különleges lehet, de el tudom képzelni sütemények, palacsinták töltelékeként is. Jó munkát Mindenkinek!
Cukkini dzsem
Nem lekvár, hanem dzsem, amit jómagam azért kedvelek, mert rövid ideig főzve, finomság készülhet. Mindenki reszeli, én úgy döntöttem, az apró kis kockák jobban tetszenek. Tényleg pici méretek, csupán 1 centiméteresek. Állagát puhítottam, ezért picit megpároltam, enyhén megsóztam, cseppet megcukroztam, és citrom levével locsoltam. Így színe gyönyörű világos maradt. Hozzá kevertem a 3:1 dzsemfixet, és a maradék cukrot (ízlés szerint adagolhatod, de kb. 350 g/kiló), amit én soha nem tartok be, mert nem szeretem a túlzottan édes dolgokat, inkább kedvelem a frissítő, fanyar falatokat. Gyömbért is reszeltem bele, hogy izgalmasabb legyen, és 2×3 perc után, már üvegekbe is tölthettem. Fejre állítottam egy rövid időre, majd visszafordítva ment is a végleges helyére.
Érdekes íz világ, nekünk nagyon ízlik. Különleges az állaga, és az apró kis kockák lágy zselébe bújtatva jól mutatnak a ropogósra sült kenyér falatokon. A lényeg, hogy nem túl édes, enyhén sós, és nemcsak guszta, hanem egészséges. Lekvár készítése esetén reszelt almával ízesítsétek, majd kihűlésig száraz dunsztba tegyétek.
Sokféle étel készülhet belőle
Desszert, főétel vagy akár köret is. Íme, néhány kedvcsináló ötlet: cukkini leves, de akár krém is, melyet finoman kenyérre kenhetünk. Sőt, magába a kenyérbe is tehetünk. Főzelék, hozzá fasírt, pörkölt vagy akár rizottó. Elkészíthetjük hagymásan, paradicsomosan, akár serpenyőben vagy sütőben, a lényeg, hogy ízletes legyen. Egyszerű rántotta, vagy egy finom tócsni fokhagymás mártogatóssal, rakott tészta, pizza, pogácsa, sőt még muffin és torta is készülhet belőle. Bízom benne, hogy sokaknak van a kertjében ez a különleges, széles körben felhasználható, semleges ízű zöldség. Vagy gyümölcs?
A cukkini egy különleges zöldség… Vagy gyümölcs?
Termesztésüket tekintve a gyümölcsök évelők, ezzel szemben a zöldségek jellemzően egyéves ültetésű növények. Viszont a termését nézve inkább sorolható a gyümölcs kategóriába, hiszen magjai vannak, és a virágból fejlődik. De akkor az uborka, a paprika, az avokádó és a paradicsom is ide sorolható. Tehát gyümölcs? Vagy mégse? Érdekes, milyen különleges dolgokat kínál a természet.
(Szekér Ágnes)